Robusta jako druga kawa świata

Kawa, kawka, kawusia – można by tak w nieskończoność odmieniać przez wszystkie formy gramatyczne, ponieważ dla miłośników kawy jest ona równoznaczna z eliksirem życia. Niezależnie od okoliczności jest traktowana niejako z pietyzmem, a jej picie bywa celebrowane zarówno w towarzystwie, jak i w samotności.

Czy wiesz, że…?

Tak naprawdę na świecie istnieją dwa podstawowe rodzaje kawy, które zdominowały światowe rynki i produkcję. Zalicza się do nich robusta i arabika. O ile ta ostatnia wynosi około siedemdziesięciu procent światowych upraw, o tyle w przypadku robusty można mówić o trzydziestu procentach światowych upraw.

W wyniku krzyżówki arabiki i robusty powstały dwa inne gatunki kawy – liberika i arabusta – jednak światowe uprawy tych odmian nie przekraczają jednego procenta. Wynika z tego niezbicie, że robusta jest obok arabiki jedną z najbardziej popularnych kaw na świecie.

Czy robusta jest lepsza od innych kaw?

To trudne i prowokujące pytanie tylko z pozoru wymaga zajęcia określonego stanowiska. Dla niektórych osób będzie wręcz najlepsza, dla innych natomiast ustąpi pola innym odmianom i to jest oczywiste. Każdy ma przecież swoje upodobania i nie można się dziwić, że robusta – pomimo dość cierpkiego i gorzkawego smaku – znajduje swoich zwolenników.

Dlaczego? Jest mocna, orzeźwia, relaksuje, odpręża, czyli spełnia wszystkie stawiane kawie wymagania. Posiada poza tym jeszcze jedną właściwość, której nie mają inne gatunki kawy. W czasie jej parzenia powstaje tak ceniona i lubiana przez smakoszy pianka. Urok picia kawy nabiera nowego wymiaru i staje się przyczyną doznań wizualno-smakowych.

No comments yet

leave a comment

*

*

*