Chemex, czyli jak przygotować intensywną i aromatyczną kawę

chemex akcesoria

Jak wydobyć z kawy głębię aromatu? Okazuje się, że kluczowy jest sposób parzenia. To od niego zależy, jak ostatecznie smakowała będzie uwielbiana na całym świecie mała czarna. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać potencjał ziaren, wydobywając z nich naturalne aromaty, należy zapomnieć o zalewaniu kawy rozpuszczalnej wrzątkiem z czajnika. Gadżetem, który w swoim wyposażeniu powinien mieć każdy kawosz, jest chemex.

Czym jest chemex i jakie są jego właściwości?

Jego historia sięga lat 40., kiedy to niemiecki chemik Peter Schlumbohm opracował zupełnie nowy sposób parzenia popularnego na całym świecie napoju. Peter Schlumbohm wykorzystał swoją wiedzę z zakresu chemii i doświadczenie wyniesione z laboratorium do udoskonalenia procesu parzenia kawy. Opracowane przez niego naczynie, nazwane chemexem, pozwala w pełni wydobyć z kawy naturalne aromaty: czekoladowe, toffi, owocowe. Inna ważna właściwość urządzenia to możliwość sprawowania pełni kontroli nad procesem parzenia. Kawa przygotowana przy użyciu tej maszyny w stu procentach spełni oczekiwania kawosza: będzie idealnie gorzka, intensywna, aromatyczna. Chemex umożliwia bowiem dostosowanie ilości ziarna, temperatury wody, długości parzenia, stopnia zmielenia ziaren.

Jak przygotować kawę w chemexie?

Sprzedażą profesjonalnych naczyń do parzenia kawy, czyli chemexów, zajmują się głównie specjalistyczne sklepy z akcesoriami dla kawoszy. Wśród ich asortymentu znajdziemy różnej wielkości chemexy, które pozwolą nam przygotować wyjątkowo aromatyczną małą czarną. Nie bez znaczenia jest także jakość ziarna – im lepsza, tym smaczniejsza będzie kawa. Na początku warto przetestować różne sposoby parzenia, regulując ilość ziarna i długość parzenia, żeby przekonać się, jaka intensywność i aromat najbardziej nam odpowiadają. W ten sposób szybko opracujemy swój własny sposób na idealną kawę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*